Varufakis: Cipras je prihvatio nemoguće

Yanis Varoufakis

U svom prvom intervjuu nakon ostavke, bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis rekao je da Njemačka u potpunosti kontrolira zemlje eurozone, da je iznuđenim sporazumom Grčka prevarena, te da je prošlotjedni referendum bio uzaludan

Varufakis je razočaran s postignutim dogovorom, koj je prema njegovom mišljenju, ponižavajući za Grčku. Prijedlozi koje su ponudili kreditori za Varufakisa su bili neprihvatljivi. ‘Oni su apsolutno nemogući, totalno neodrživi i otrovni. To je vrsta prijedloga koja vam pokazuje da druga strana ne želi dogovor’, rekao je Varufakis za New Statesman.

Premda se činilo da postoje podjela unutar euroskupine za i protiv Gexita, Varufakis smatra da su čelnici euroskupine uvijek bili jedinstveni u odbijanju obnavljanja pregovora. ‘Bilo je ljudi koji su bili simpatičan, na osobnoj razini, poput šefice MMF-a Christine Lagarde, ali na sastancima europskupine vrlo moćne osobe gledale bi vas u oči i govorile: ‘U pravu ste, ali ćemo vas svejedno uništiti’, svjedoči Varufakis.

Varufakis tvrdi da je unaprijed znao što se grčkoj sprema. Uvjeravao je kolege iz vlade da će Europska središnja banka zatvoriti grčke banke kako bi prisilila Ciprasa da ustukne. Skovao je i plan za slučaj da se to dogodi ako Grci na referendumu glasaju protiv štednje, ali Cipras nije imao dovoljno hrabrosti da ga sprovede u djelo.

Kaže da su zemlje s velikim dugovima za koje se očekivalo da će biti prijateljski nastrojene prema Grčkoj zapravo bile njezine najveće neprijateljice. ‘Naš uspjeh bio bi najveća noćna mora vlada zemalja poput Portugala, Španjolske, Italije i Irske. To bi ih politički uništilo jer bi morale odgovoriti svom narodu zašto nisu pregovarali kao Grci’, kaže Varoufakis.

Rekao je da je francuski ministar financija Michel Sapin jedini odstupao od njemačke linije, ali vrlo suptilno. Međutim, Kada bi njemački ministar financija Wolfgang Schäuble odredio službenu liniju, Sapin bi, uvijek popustio, kaže Varufakis.


Price:
Category:     Product #:
Regular price: ,
(Sale ends !)      Available from:
Condition: Good ! Order now!

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top