Stotine izbjeglica pješači iz Budimpešte, vozači im daju namirnice i novac

2015-09-04T141802Z_1752658545_LR2EB9413PROW_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-HUNGARY

Više stotina izbjeglica, mahom Sirijaca, krenulo je tijekom poslijepodneva iz Budimpešte autocestom M7 koja spaja mađarski glavni grad s Hrvatskom, javljaju Varaždinske vijesti. Pretpostavlja se da će izbjeglice tijekom putovanja skrenuti prema Austriji ili Sloveniji

‘Migranti idu pješice po zaustavnom traku, uz pratnju mađarske policije, tako da je promet autocestom usporen’, doznaju Varaždinske vijesti od hrvatskog državljanina koji je snimio kolonu iz svog vozila.

Iako migranti idu prometnicom koja iz Budimpešte vodi do Goričana, odnosno hrvatsko-mađarske granice, sugovornik smatra da im Hrvatska nije krajnje odredište.

‘Nisam uspio doznati kuda idu, ali sam uvjeren da će skrenuti u jednom trenutku prema Austriji, a možda i Sloveniji. Sada vjerojatno idu dužim, zaobilaznim putem jer kraćima to nije moguće zbog blokada’, pretpostavlja sugovornik.

Neki od vozača, kako se doznaje, zaustavljaju se i migrantima daju namirnice, pa i novac, što je učinio i sugovornik Varaždinskih vijesti.

‘Jednostavno, nisam mogao mirno proći kraj ove tužne kolone, tako da se u Hrvatsku vraćam praznog novčanika, ali zadovoljan što sam mogao pomoći’, kaže.

Izbjeglice idu pješice prema Austriji

Više od tisuću izbjeglica, javio je ranije AFP, napustilo je u petak poslijepodne glavnu željezničku postaju u Budimpešti, krenuvši pješice prema Austriji, nakon što su u utorak mađarske vlasti prekinule međunarodne željezničke veze.

Oni su kazali kako put prema Austriji, udaljenoj oko 175 km, žele nastaviti pješice, dok Budimpešta i dalje ustraje na nastojanju da ih, protiv njihove volje, vrati u izbjegličke kampove iz kojih su stigli.

Među izbjeglicama je puno djece i invalida. U Mađarsku, jednu od glavnih tranzitnih zemalja središnje Europe samo u četvrtak stiglo je oko 3.300 izbjeglica, izvijestilo je u petak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice.


Price:
Category:     Product #:
Regular price: ,
(Sale ends !)      Available from:
Condition: Good ! Order now!

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top