Hrvatska i BiH u ‘mljekarskom ratu’, za sada bez uvoza mlijeka iz BiH

hrana mlijeko sir

Hrvatska je reagirala na stavljanje četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine na listu mljekara kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju (EU), čime je izvoz mlijeka iz te zemlje u EU stopiran do daljnjega, neslužbeno se doznaje iz Ministarstva poljoprivrede. Zbog prigovora Hrvatske na odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) da neke mljekare iz Bosne i Hercegovine od 26. kolovoza ponovo mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko na tržište Unije, neki bosanskohercegovački političari i predstavnici poljoprivrednih udruga u četvrtak su pozvali na uvođenje protumjera i bojkot hrvatskih proizvoda, no ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako se ta mogućnost zasad ne razmatra, iako je nije potpuno isključio

‘Mi iz Hrvatske uvozimo velike količine mlijeka i ne pravimo nikakve barijere. Tražit ćemo reakciju Europske komisije i njezinog odbora kako bi se odbacili zahtjevi hrvatske strane’, kazao je Šaroviću Beču, gdje se nalazi na konferenciji, kako ga citira portal Klix.

Šarović je potvrdio kako je o tom problemu u Beču razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, no, kako je rekao, od nje nije dobio nikakvo posebno objašnjenje.

Na bojkot hrvatskih proizvoda u BiH kao na protumjeru tijekom dana je u Sarajevu pozvao Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je članica vladajuće koalicije.

‘Ja vjerujem da će građani BiH znati reagirati na ovaj problem tako što će zemlju koja blokira izvoz mlijeka u EU bojkotirati, odnosno bojkotirati njene proizvode. Mislim da je to jedini način borbe za svoja prava’, kazao je Bosić novinarima u Sarajevu.

Nije pritom izravno prozvao Hrvatsku jer do tog trenutka još nije bilo službene potvrde da je ona uložila prigovor, no kazao je kako je jasno da je riječ o zemlji ‘koja duplo više izvozi u BiH nego što se iz BiH izvozi u tu zemlju’.

Bosićevu pozivu pridružio se i predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac.

Europska komisija uvrstila je četiri mljekare iz BiH na popis onih kojima je od srijede trebao biti dopušten izvoz u EU jer je ranije utvrđeno kako one ispunjavaju potrebne proizvodne i higijenske uvjete.

Riječ je o mljekarama ‘Milkos’ iz Sarajeva, ‘Megle’ iz Bihaća, ‘Mljekari Livno’ te o ‘Mlijekoproduktu’ iz Kozarske Dubice.

Livanjska i dubička mljekara prve su pošiljke za izvoz u Hrvatsku pripremile već u srijedu, no na granici im je rečeno kako je prijašnja odluka suspendirana.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH tek su nakon toga iz Bruxellesa dobili i službenu obavijest kako je suspendirana dozvola za izvoz mlijeka iz četiriju mljekara.

Iz Delegacije EU u BiH naknadno je pojašnjeno kako je Europska komisija suspendirala postupak za uključivanje na novi popis proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda koje je dostavila BiH jer je ‘jedna država članica EU dostavila pisane komentare na taj popis’.

Navedeno je i kako je Europska komisija uključila tu točku u dnevni red sljedećeg sastanka nadležnog odjela Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja, koji će se održati 16. rujna.

‘To znači da dok ovi razgovori ne budu održani, mljekare uključene u popis ne mogu izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u EU’, stoji u izjavi.

Ministar vanjske trgovine BiH uvjeren je kako će tada, unatoč prigovorima Hrvatske, konačno biti dopušten izvoz mlijeka.

‘Naše stajalište je i dalje da smo u pravu i da će nas Europska komisija zaštititi’, izjavio je Šarović.

Mediji u BiH u četvrtak nagađaju kako Hrvatska zapravo pokušava zaštiti svoje proizvođače mlijeka jer mljekari iz BiH računaju upravo na hrvatsko tržište, na koje su do 2013. plasirali na desetke milijuna litara prerađenog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda.

Za sada bez uvoza mlijeka iz BiH

Hrvatska je reagirala na stavljanje četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine na listu mljekara kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju (EU), čime je izvoz mlijeka iz te zemlje u EU stopiran do daljnjega, neslužbeno se doznaje iz Ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija o tome će raspravljati 16. rujna i do tada te četiri mljekare ne mogu izvoziti u EU.

Kako bi se zaštitio interes domaćeg mliječnog sektora i proizvođača, Hrvatska je, kako se doznaje, poslala diplomatski oštro stajalište prema Europskoj komisiji i tražila da se lista, proširena sa četiri spomenute mljekare, prolongira i da se još jednom raspravi na Komisiji, odnosno da se uvaži stajalište Republike Hrvatske.

Hrvatska inzistira da svi objekti budu u potpunosti usklađeni s EU standardima, što zahtjeva određeno vrijeme i da se tek onda stave na listu onih kojima je dozvoljen izvoz u zemlje EU-a.

Za četiri mljekare iz BiH nije u potpunosti utvrđeno da su usklađeni, kažu izvori iz Ministarstvu poljoprivrede.

Inače, Hrvatska je godinama uvozila velike količine mlijeka i prerađevina iz BiH, što je prekinuto ulaskom Hrvatske u EU, jer mljekare iz BiH nisu zadovoljavale europske standarde.

Prema nekim neslužbenim procjenama, stopiranjem uvoza iz BiH do daljnjega je zaustavljen potencijalni ulazak 40 milijuna litara mlijeka iz BiH na hrvatsko tržište, što bi ugrozilo hrvatski sektor mljekarstva.

Prigovori Hrvatske na odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) da četiri mljekare iz BiH od 26. kolovoza ponovo mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko na tržište Unije, već su izazvali reakcije u susjednoj državi pa su neki bosanskohercegovački političari i predstavnici poljoprivrednih udruga u četvrtak pozvali na uvođenje protumjera i bojkot hrvatskih proizvoda.


Price:
Category:     Product #:
Regular price: ,
(Sale ends !)      Available from:
Condition: Good ! Order now!

by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top