DOBRA VIJEST ZA HRVATE: Od 11. ožujka u Švicarsku može se ući samo s osobnom

10.06.2015., Zagreb - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic predstavio je novu e-osobnu iskaznicu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj postiglo sporazum o ukidanju obveze korištenja putovnica za turistička putovanja hrvatskih državljana, koji će stupiti na snagu 11. ožujka 2016. godine.

Time se omogućuje hrvatskim državljanima koji putuju u turističke svrhe ostvarenje da  na teritorij Švicarske Konfederacije ulaze samo s važećom osobnom iskaznicom. Navedeno pravo vrijedi za ulaske u trajanju do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana godišnje.

U Bruxellesu je  4. ožujka predsjedavajući Vijećem EU, veleposlanik Kraljevine Nizozemske pri EU Pieter de Gooijer, u ime država članica, a uz prethodne ovlasti Republike Hrvatske potpisao sa Švicarskom Konfederacijom i europskim institucijama Protokol III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između EU i Švicarske proširuje na Hrvatsku. Potpisivanjem navedenog Protokola postignut je prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU. Podsjećamo kako pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, Švicarska nije potpisala Protokol o slobodi kretanja na Hrvatsku pozivajući se na rezultate svojeg referenduma o useljeničkim kvotama iz veljače 2014. godine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja potpisivanje Protokola i izraženuspremnost Švicarske za njegovu ratifikaciju bez odgode. MVEP također pozdravlja odluku Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije o ukidanju obveze korištenja putovnica za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe donesenu na dan potpisivanja Protokola, ne čekajući uobičajenu punu ratifikaciju istog.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top